Sve što zaista vredi, nalazi se u nama

Najbitnija stvar jeste da prihvatimo sebe baš takvima kakvi jesemo.IMG_20141019_165413

I pored toga što znamo da možemo biti bolji, I da trebamo biti bolji, korak br.1 da bismo bili srećni jeste da PRIHVATIMO SEBE baš takvima kakvi jesmo u ovom trenutku, I da svesno donosimo odluke da želimo da se menjamo I budemo bolji.

Živimo na Balkanu, gde nam sistem vaspitanja nameće, nikada nisi dovoljno dobar, uvek može više, bolje… I tada, kada je baš dobro, nećemo  da pohvalimo dete da se nebi opustilo, razmazilo, I tako u krug, može bolje, više, jače…. I kako vi da shvatite da ste vi u sustini ODLIČNI, SAVRŠENI bas takvi kakvi jeste, a to su su samo segmenti koje je dobro popravljati I menjati.

I roditelji u korenu prave grešku, jer su njih tako vaspitali, I ne umeju drugačije. Takvim vaspitanjem razvijaju nesigurnost kod deteta, da sve što radi nikada nije dovoljno dobro, da za pohvalu od roditelja dete mora na glavi da dubi… I odatle puno problema sa samopouzdanjem dece I odraslih ljudi. Na te stvari treba misliti na vreme.
I onda sretenete momka Ili devojku u pubertetu, fantastičnih sposobnosti, uspeha u školi, na takmičenjima… koji ipak misle da to “I nije ništa posebno”, da je tamo neko drugi bolji I vredniji od njega.
Sve to polazi iz kuće, I kada bi roditelji bili svesni da su samo oni odgovorni za samopuzdanje, I sliku deteta koje ono ima o sebi, više bi pažnje posvećivali dobrim osobinama a ne stalno popravljali negativne. Jer kako oni kažu: normalno je da dobiješ 5 u školi.

Ali ovaj tekst je I namenjen za one malo starije koji su spoznali da ipak ne prihvataju sebe do kraja, da se svakodnevno trude da ispune želje ostalih u okruženju, da osudjuju sebe u raznim situacijama, da su grubi prema sebi, da ne prastaju sebi, I da ponavljaju one reci: uvek može bolje, nije ovo ništa bitno, mogla sam I bolje….

Recite sebi: OVO SAM JA! Sa svim svojim vrlinama I manama.OVO SAM JA! Želim da budem bolja I radim na tome, ali sam sada OVO JA. Ako drugi ne vide moju suštinu oni su u problemu, oni propuštaju dosta, ja se neću menjati zbog drugih nego zato što ja to želim. Sve moje mane čine mene drugačijim I jedinstvenim, menjaću ih zbog sebe da bih ja bila bolja.

I bez mnogo razmišljanja i objašnjenja prihvatite sebe. Ne možemo očekivati da nas prijatelj prihvati ako mi već nismo prihvatili sebe. Upoznajte sebe, zakoračite u vaše biće I vašu dubinu. Čeka vas nepregledno polje saznanja, upoznavanja, otkrivanja…
Sve ono što vredi nalazi se samo u nama, ne u spoljnom svetu.
Zato prihvatite sebe!

Sada je pravo vreme za to!

N.

Be first to comment