Knjige koje trebate pročitati u 2015.

knjige1

Početak je Nove Godine, i ja volim da sumiram utiske, koja je bila najbolja predstava koju sam odgledala, koji film mi je ostao u posebnom sećanju, i naravno, koje su knjige obeležile 2014.godinu. U ovom postu neće biti previše teksta. Samo ga doživite kao moj najtopliji predlog da neku od ovih knjiga pročitate, i pogleda na vaš svet može da vam se promeni.
Često me pitaju o knjigama koje trenutno čitam. Zbog prirode mog posla načešće su vezane za psihologiju, filozofiju, umetnost. Ali svakako postoje one knjige koje su uvek pored kreveta, kada poželim da odem u drugi svet, gde se prepustim mašti, emocijama, tražeči u svom ličnom doživljaju inspiraciju za nove tekstove.

Ovo su knjige koje su definitivno obeležile moju 2014.godinu, i to je razlog zbog kojeg vam ih preporučujem. Dodirnih tačaka nemaju, tako da sam sigurna da će svako za sebe naći neku koja mu prija.

Počinjem od knjige Lečenje Šopenhauerom. Za sve vas kojima je psihologija, psihoterapija interesantna, u ovoj knjizi ćete se upoznati sa grupnom psihoterapijom. Koliko je zapravo važno da neke stvari saopštimo pred ljudima koji nam nisu bliski, i kako se na taj način oslobadjamo većeg dela pritiska. Za vas koji volite da “učite” čitajući svaku knjigu, ovo je parvi izbor.

Knjiga koja je uvek pored moje glave u spavaćoj sobi je Antologija Mike Antića. Toliko puta sam citirala njegove stihove, i toliko sam ga puta spominjala u tekstovima, i ovog puta ga ne preskačem. Veliki sam obožavalac njegove poezije. Zapitam se uvek, koliko samo neko mora da ima ljubavi u sebi da bi pisao ovakve stihove? Često dok čitam njegove pesme pomislim, i ja sam od onih koji će se boriti sa modernim društvom uz pomoć ljubavi i romantike. Stavrno mislim da sve što vredi nalazi se u nama, a ne u spoljnom svetu. Svi smo mi bića ljubavi, samo je pitanje ko je pronadje u sebi i dozvoli joj da izadje i da se širi. Zato za sve vas, koji kao ja, znate da će ljubav pobediti sve, i da dolazi vreme kada će ljubav vladati svetom, šta god od Mike Antića uzmete nećete pogrešiti.

O sledeće dve knjige neću mnogo pisati, prosto ih morate pročitati.  Paolo Koeljo koji piše na svoj prepoznatljiv način, uz dosta poetskog izražavanja u ovoj knjizi, vraća nas istinskim vrednostima. Na vrlo fin i jednostavan način, u svakoj priči u ovoj knjizi, poslao je fantastičnu poruku. I dolazim do knjige Život posle smrti, Dipaka Čopre. Ako bih vam rekla da sam ovu knjigu pročitala jednom, pa odmah dugi, pa i treći put mislim da vam je jasno koliki je ostavila utisak na mene.  Sam naslov sve govori. Samo budite ovoreni da širite svoja znanja i naučite nešto novo. FANTASTIČNA JE!

Javite mi kako se vama dopadaju ove knjige ako ste ih do sada pročitali, preporučite i meni nešto knjigu koja je  obeležila vašu prethodnu godinu. Čekam predloge za čitanje.

Vaša N.

 

knjige2

knjige3

knjige5

knjige6

Be first to comment