Uravnotežena ishrana temelj zdravlja i sreće

2Dragi moji, u današnjem javljanju želim sa vama da podelim nekoliko informacija koje sam dobila na predavanju Uravnotežena ishrana za žene, koje sam slušala pre par dana. Najveći deo predavanja zasnovan je bio na uravnoteženoj ishrani, antioksidansima, kao i o tome gde ih možemo pronaći. Moram vam priznati da sam upravo zbog naziva seminara i otišla, jer je za mene reč URAVNOTEŽENA ishrana suština.

Na svakom koraku možemo čuti toliko informacija o zdravoj ishrani, o prednostima veganske, vegeterijanske ili bez glutenske ishrane, da li su šećeri štetni ili ne, koji su postulati hrono ishrane… Moj stav, kada je ishrana u pitanju, jeste da ona mora biti uravnotežena kako bi našem organizmu dali sve ono što mu je potrebno. Samo na taj način možemo da budemo zdravi, vitalni, sa jasnim ciljem da se što bolje osećamo.

Možda najveći izazov sa ishranom danas je to što ne poznajemo dovoljno svoje telo, pa samim tim nismo dovoljno informisani koje su nam to namirnice i napici potrebni. Često računa o zdravoj ishrani vodimo samo iz jednog razloga – gubitka kilograma.

Za mene, uravnotežena ishrana predstavlja uravnotežen unos voća, povrća i napitaka koji obiluju antioksidansima. Antioksidansi su u stvari zajedničko ime za veoma različita jedinjenja koja je gotovo nemoguće sve nabrojati. Mnoga od njih su vitamini kao:  vitamin C, A, E, beta karoten, selen, a zatim i čitav niz drugih poznatih jedinjenja. Jedna od njih je hlorogenska kiselina, koju nalazimo u sirovoj kafi u neuporedivo  većoj količini nego na drugim mestima.

Pod utiskom priče o antioksidansima i njihovoj ulozi u našem organizmu, delim sa vama informacije koje vam mogu biti od koristi.

  • Svaki dan se u našem telu odvija pravi mali rat za očuvanje zdravlja i mladosti. Slobodni radikali koji nastaju kao nusproizvod metabolizma, napadaju ćelije našeg tela i uzrokuju njihovo uništavanje. Protiv slobodnih radikala najvažniju ulogu imaju antioksidansi, najveći zaštitnici zdravlja i lepote
  • Antioksidansi su prirodna jedinjenja koja štite ljudsko telo od štetnih efekata slobodnih radikala, koji kontinuiranim unosom čuvaju naše zdravlje.
  • Namirnice koje sardrže veliki broj antioksidanasa: Crveni pasulj, borovnice, maline, artičoke, brusnica, roze krompir…
  • Napici koji sadrže najveći broj antioksidanasa su:  Crni i zeleni čaj, kafa, kakao.
  • Antioksidanse ne treba unositi u obliku preparata, već preko napitaka i hrane, upravo zbog toga što su oni prirodni izvori antioksidanasa, kvalitetniji su, ima ih u većim količinama i izbalansirani su
  • Po količini antioksidanasa, između kafe, crnog i zelenog čaja i crnog vina, kafa je na prvom mestu
  • Kafa ima veći ukupni antioksidativni potencijal i od zelenog i od crnog čaja.
  • Oni koji nemaju naviku da unose sveže voće i povrće, ljubitelji kafe mogu sebi obezbediti dovoljnu količinu unosa antioksidanasa

 

Kao mala lekcija o zdravlju zbog zdravlja, ne zbog gubitka kilograma, želim vam lep vikend uz svoju jutarnju kafu.

Vaša Nataša.

1

3

4

Be first to comment