Jutro kao moj deo dana

MYXJ_20171205162553_save-2

Danas je vreme za priču o ritualima, malim rutinama koje imamo svakog dana. Mislim da je vrlo važno da negujemo rituale koje imamo, koje volimo, koji nas čine srećnima. Danas se sve češće priča o onima koji su bitni za jutro, dan i veče, ali poenta je da svako od nas spozna svoje rituale. Svaki put kada krenemo da kopiramo običaje od nekog drugog ne mora da znači da će to dati dobar rezultat  I nama. Meni je trebalo dosta vremena da prepoznam ono što mi prija. Sećam se vremena kada sam vežbala popodne, oh kako mi je to teško padalo, pa onda za doručak samo voće, pa još dosta stvari koje sam radila a da mi nikako nisu prijale. Sada sa ove tačke gledišta,  mogu da kažem da je ključ moje organizacije i funkcionisanja u toku dana, upravo način na koji započinjem dan. Primetila sam da mi na primer, nikako ne prija da čim ustanem iz kreveta, odmah krenem u jurnjavu za obavezama. Zato sampomalo eksperimentisala, osluškivala sebe, i na kraju pronašla i uskladila svoje rituale. Prvo  pravilo I najbitnije, je da ustanem pola sata ranije da bih mogla da se posvetim sebi, da odradim jogu, meditaciju, da se pripremim i da na neki mirniji način uđem u dan. Dosta mi je vremena trebalo da shvatim da je za moj organizam potrebno da ujutru odmah popijem čaj, i posle toga da imam obrok. Ono što mi je obavezno jeste da svaki doručak imam kod kuće; ne praktikujem doručak napolju iz prostog razloga što mislim da je zdraviji. Ono što mi je praksa poslednjih meseci, jeste da ujutru jedem žitarice. Primetila sam da se posle unosa žitarica ujutro osećam odlično. Imam više energije, kocentracije a čini mi se i da mi je čak i koža zdravija.  Kad je reč o doručku, i u Srbiji i u Španiji (u kojoj sada živim) mi je trebalo malo više vremena i napora da promenim svoje navike. U Srbiji nam je tradicija nametnula da nam doručak bude obilan i težak, a u Španiji svi jedu slatko za doručak i pritom jako male porcije. U početku sam se trudila da prihvatim ali sam shvatila da je nemoguće, da za doručak imam mali kroasan, par keksića ili tost sa medom. ☺

Sada se  moj doručak sastoji od žitarica sa određenom voćkom, i tu sam usvojila naviku od Španaca, da uz žitarice pojedem i neki keks. U poslednje vreme prednost dajem zdravijim keksima, sa žitaricama, bez dodatih šećera, čokolade… Definitivno najčešće biram Integrino. Donose mi ga  roditelji kada dolaze u Španiju  ili kad ja odem u Srbiju, ponesem nazad sa sobom dovoljno (uvek sam se pitala šta će pomisliti carinici ako otvore moj kofer ☺). To je jedan od retkih kekseva da ga možete jesti bez griže savesti..

Rituali su vrlo važni jer na taj način sebe prirpremamo za dan koji je ispred nas. Od jutra i načina na koji započinjemo dan zavisi koliko će naš dan biti produktivan, kako ćemo se osećati, koliko ćemo energije imati…. Ja sam jutarnji tip, zato mislim da je suština svakog od nas da pronađe vreme kada je najproduktivniji, i kada može da da svoj maksimum, i taj deo dana treba da neguje. Ja glasam za jutro, a vi mi recite koji je vaš omiljeni deo dana I kada ste vi najproduktivniji?

MYXJ_20171205162506_save

Be first to comment