Biljkama protiv hroničnog umora

4a

Osećate se loše, depresivno, slabo, teško vam padaju svakodnevne aktivnosti, niste dovoljno skoncentrisani, osećate se iscrpljeno, često vas bole mišići i zglobovi? Vrlo je moguće da ste vi jedna od devedeset miliona osoba koja pati od sindroma hroničnog umora. Biljke mogu biti od velike pomoći.

Umor se obično smatra simptomom, međutim krajem dvadesetog veka naučnici su definisali čitav skup simptoma koji se zajednički nazivaju sindromom hroničnog umora. Šta izaziva ovaj vrlo neprijatni poremećaj? Alergije, hronična inficiranost Epštajn-Barovim virusom, stres, nepodnošenje određenih namirnica i nezdrave navike u svakodnevnom životu samo su neki od eventualnih uzročnika stalnog umora.

Osobe koje osećaju pomenute simptome veoma često nailaze na nerazumevanje okoline. Kada se požale svom lekaru, standardni medicinski testovi vrlo često pokazuju da su u pitanju klinički zdrave osobe. Ipak, čini se da sindrom hroničnog umora nije čisto psihosomatska reakcija organizma.

Da li postoje biljni lekovi kojima se možete boriti protiv hroničnog umora? Postoje.Probajte biljke koje sadrže antivirusna jedinjenja. U takve biljke ubrajaju se matičnjak, zova, ehinacea i slatki koren. Ehinaceu je najbolje uzimati u obliku tečnog ekstrakta koji se kupuje u apoteci jer ova biljka, koju severnoamerički Indijanci vekovima koriste u lečenju, sadrži lekovite supstance koje se rastvaraju u vodi i one koje se rastvaraju u alkoholu, pa je zato čaj od ove biljke samo delimično delotvoran.

Kopriva takođe daje odlične rezultate. Šolja čaja od listova koprive je odličan način da započnete dan. Kafu probajte da zamenite zelenim čajem kad god je to moguće. Kada je zeleni čaj u pitanju, važno je napomenuti da ga nikada ne treba praviti s ključalom vodom, već vodu uvek treba ostaviti da se ohladi jedan minut, pa tek onda dodati čaj (zeleni čaj treba da odstoji barem 5, a idealno je 7 minuta).

Postoji još jedna biljka na koju treba obratiti posebnu pažnju. To je petrovac (Agrimonia eupatoria). Ova gorka biljka stimuliše rad jetre i žučne kese, a čini se da posredno deluje i na funkciju slezine. Prema pobornicima akupunkture, slezina pomaže u procesu pretvaranja hrane u energiju koja nam je svakodnevno neophodna. Ako pored stalnog osećaja iscrpljenosti i dekoncentrisanosti često osećate bol u grlu ili imate neformiranu stolicu i znojite se pojačano u toku spavanja, petrovac je prava biljka za vas.

Aromaterapija takođe nudi neka mirisna rešenja. Ako hronično patite od nedostatka energije, večito ste pospani i umorni probajte ovu kombinaciju eteričnih ulja:

4 kapi eteričnog ulja nane

4 kapi eteričnog ulja limuna

1 kap eteričnog ulja eukaliptusa

Ulja sipajte u aromalampu koja gori u vašoj dnevnoj sobi i odmah ćete osetiti nalet energije, koncentracija će vam biti bolja, a čuva izoštrenija. Soba će divno mirisati, a bakterije i virusi iz vazduha će nestati. Ovu mešavinu eteričnih ulja možete razblažiti sa 50ml bademovog ulja i dobićete odlično pick me up ulje za masažu.

 

Evo i nekoliko predloga za čajne mešavine:

 

Matičnjak (Melissa officinalis)               100g

Slatki koren (Glycirhiza glabra)             100g

Zova (Sambucus nigra)                           50g

Korijander seme (Coriandrum sativum)  50g

Tri supene kašike ove smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da odstoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

 

Petrovac (Agrimonia eupatoria)       150g

Trava iva (Teucrium montanum)        50g

Biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte šoljom ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji dvadeset minuta do pola sata. Procedite i popijte nezaslađen čaj pola sata pre jela, tri puta na dan.

 

Momčilo Antonijević

www.snagabilja.rs

boljke

Be first to comment